Ottawa, 13. travnja 2018.

Zajednička izjava veleposlanika RH i Kanade povodom 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa

Veleposlanica Republike Hrvatske u Kanadi Marica Matković i veleposlanik Kanade u Republici  Hrvatskoj Daniel Maksymiuk  objavili su zajedničku izjavu u povodu  obilježavanja 25. obljetnice diplomatskih odnosa između Kanade i Republike Hrvatske.

"Prije dvadeset i pet godina, Republika Hrvatska i Kanada uspostavile su diplomatske odnose. Danas obilježavamo naše  prijateljstvo, suradnju te zajednička postignuća.

Naše dvije zemlje danas su saveznice u NATO-u, posvećene zajedničkoj sigurnosti te promicanju mira u svijetu. Ta posvećenost još je važnija prisjetimo li se izazova s kojima se Hrvatska suočila 90-ih godina i uloge koju je Kanade imala u obnovi mira u jugoistočnoj Europi.

Kanada i  Hrvatska su zagovaratelji  otvorenih tržišta i gospodarstava, te trgovinskih odnosa koji unaprjeđuju vrijednosti  transparentnosti i održivosti. Partneri smo u CETA-i, najambicioznijem i najnaprednijem trgovinskom sporazumu, a Republika Hrvatska je bila jedna od prvih članica EU koje su ga ratificirale.

Naši izvrsni bilateralni odnosi obogaćeni su živom i dinamičnom zajednicom hrvatskih Kanađana od kojih su mnogi profesionalno aktivni u obje zemlje te pridonose kanadskoj raznolikosti i još više povezuju naše dvije zemlje.

Tijekom četvrt stoljeća suradnje ostvarena su mnoga postignuća na području multilateralne diplomacije, sigurnosti i obrane, trgovine i investicija, istraživanja i inovacija, kulture i umjetnosti. Republika Hrvatska i Kanada danas su prijatelji i partneri, koji se raduju rastućim trgovinskim vezama te su posvećene unaprjeđenju temeljnih zajedničkih vrijednosti i zajedničkom suočavanju s izazovima budućnosti.

U godini pred nama planiramo bogat program suradnje i posjeta diljem Hrvatske i Kanade te aktivnosti na društvenim mrežama. Pozivamo Hrvate i Kanađane da nam se pridruže i sudjeluju u obilježavanju ove važne godišnjice!"

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana