Ottawa, 03. lipnja 2017.

Veleposlanstvo RH u Kanadi sudjelovalo u jednom od najvećih kulturnih događaja grada Ottawe

Veleposlanstvo RH u Kanadi već šesnaest godina zaredom sudjeluje u jednom od najvećih kulturnih događaja grada Ottawe koji organizira Ured za kulturu grada– „Doors Open Ottawa 2017“ koji se održao 3. i 4. lipnja. Tijekom vikenda svoja vrata otvori preko 120 povijesnih i arhitektonski najatraktivnijih građevina Ottawe, koje inače nisu otvorene za javnost. Ove godine u okviru navedene manifestacije Veleposlanstvo je 3. lipnja posjetilo preko 600 posjetitelja.
U izložbenom prostoru Veleposlanstva posjetitelji su imali prilike vidjeti 16 izložbenih panoa na kojima je slikom i tekstom prikazana povijest hrvatskih iseljenika u provinciju Manitoba, posebice glavni grad Winnipeg. Autor izložbe Frank Jankač, Kanađanin hrvatskog podrijetla, posudio je izložbu Veleposlanstvu za više kulturnih manifestacija koje će VRH organizirati. Posjetitelji su vrlo pozitivno reagirali na izložbu koja se jako lijepo uklopila u izložbeni prostor. U prostoriji u kojoj se nalazi Ploča zahvale donatorima za kupnju i uređenje Veleposlanstva, djelatnici su prošle godine napravili izbor slika kako je zgrada izgledala prije i poslije uređenja. Tako su posjetitelji imali prilike vidjeti dvije izložbe na kojima je prikazan povijest hrvatske zajednice u Kanadi što je prigodan način obilježavanja 150 godišnjice kanadske konfederacije koja se slavi ove godine.   
Tijekom Dana otvorenih vrata dijelile su se turističke brošure, iz godine u godinu uočava se sve veći interes za Hrvatsku. Znatan broj posjetitelja došao je u posjet jer namjerava posjetiti Hrvatsku te su ih zanimale i informacije u vezi putovanja. Svaki od posjetitelja mogao je probati i neki od Kraševih slatkiša. Uz odgovaranja na upite zainteresiranih za posjet Hrvatskoj posjetitelje je zanimalo gdje se mogu kupiti hrvatski proizvodi. Osim brošura i slatkiša dijelili su se i letci sa programom proslave Hrvatskog dana koji će se u suradnji sa hrvatskom zajednicom iz Ottawe održati 9. lipnja.
U danima otvorenih vrata sudjelovali su svi djelatnici Veleposlanstva i veleposlanica Matković.