Ottawa, 11. lipnja 2019.

U prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ottawi 11. lipnja 2019. godine održan je prijem povodom proslave Dana državnosti

 Na proslavu hrvatskog Dana državnosti odazvalo se oko 200 gostiju; predstavnici Ureda premijera, zastupnici i senatori u Parlamentu, članovi parlamentarne skupine prijateljstva, kanadskog Ministarstava vanjskih poslova, obrane, međunarodne trgovine, državljanstva i imigracije, znanosti, poslovnih subjekata, veleposlanika, visokih predstavnika, diplomata, medija, kulturnog, znanstvenog i javnog života te članovi hrvatske zajednice.

U pozdravnom govoru veleposlanica Matković naglasila je kako se u proteklih 26 godina bilateralnih odnosa kontinuirano  jačaju diplomatski i prijateljski odnosi između Hrvatske i Kanade, istaknula je da je Kanada važan hrvatski partner u međunarodnim organizacijama - NATO, UN, CETA, te se je osvrnula na nedavni prvi državni posjet hrvatske predsjednice Kanadi, ovogodišnji posjet predsjednika senata Geoff Regana Hrvatskoj kao i posjet dr. Teda Hewitta u cilju jačanja hrvatsko-kanadske suradnje na području znanosti i istraživanja.   U proteklih godinu dana zabilježeni su i dobri pomaci na području gospodarske suradnje, u okviru parlamentarne skupine razgovaralo se je o jačanju robne razmjene kao i modalitetima jačanja investicija, ostvareni su i gospodarski posjeti hrvatskog IT sektora Torontu i regiji Waterloo te je u protekloj 2018 godini Hrvatsku posjetilo 180 000 kanadskih turista, velikim dijelom zahvaljujući i direktnim sezonskim letovima Transata i Air Canade.  Jačanju prijateljskih odnosa naših dviju država uvelike doprinosi i 250 000 hrvatskih iseljenika koji nesebično podržavaju Hrvatsku i pružaju potporu u jačanju sveukupnih odnosa koji se između Hrvata i Kanađana gaje i duže od 26 godina bilateralnih odnosa.

Hrvatsku i kanadsku himnu pjevale su Julijana i Danijela Hajdinjak predstavnice hrvatske zajednice iz Toronta, a na prijemu su se služila hrvatska vina, pivo i hrana.