Ottawa, 11. lipnja 2018.

U prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ottawi 11. lipnja 2018. godine održan je prijem za Dan državnosti i 25 godina diplomatskih odnosa između RH i Kanade

U prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ottawi 11. lipnja 2018. godine održan je prijem za Dan državnosti i 25 godina diplomatskih odnosa između RH i Kanade.

Pozivu se odazvalo oko 300 gostiju, zastupnici i senatori u Parlamentu, predstavnici Ureda premijera, Ministarstava vanjskih poslova, obrane, međunarodne trgovine, državljanstva i imigracije, poljoprivrede, znanosti, poslovnih subjekata, veleposlanika, diplomata, vojnih attachea, medija, kulturnog, znanstvenog i javnog života, te članovi hrvatske zajednice.

U pozdravnom govoru veleposlanica Matković je istakla najvažnije događaje od samostalnosti RH i iz 25 godina bilateralnih odnosa, istakla posljednje razmjene posjeta, savezništvo u NATO i drugim međunarodnim organizacijama, kao dobre pomake koji se događaju u gospodarskoj razmjeni nakon privremene primjene CETA-e i direktnim sezonskim letovima.

Leigh Sarty, glavni direktor Uprave za Europu u MVP je također naglasio postignuća koje je RH napravila u 26 godina od međunarodnog priznanja i dobre političke i gospodarske odnose.

Za obilježavanje 25 godina diplomatskih odnosa povjesničar hrvatskog podrijetla Frank Jankač je napravio izložbu fotografija o 25 godina diplomatskih odnosa RH i Kanade, koja je prvo bila postavljena u Parlamentu tijekom obilježavanja navedene obljetnice, te sada u prostorijama Veleposlanstva. Izložba se sastoji od 12 panoa sa tekstualnim (engleski i francuski) prikazom nastanka RH, ulogom hrvatske zajednice u Kanadi u stvaranju hrvatske države, te s fotografijama najvažnijih bilateralnih političkih i gospodarskih susreta.

Hrvatsku i kanadsku himnu su svirali i pjevali članovi folklornog društva Croatoan iz Ottawe, a na prijemu su se služila hrvatska vina, pivo, Kraševi proizvodi i hrana.