Ottawa, 22. svibnja 2018.

U Parlamentu Kanade obilježeno 25 godina diplomatskih odnosa između RH i Kanade

22. svibnja 2018. godine u Kanadsko-hrvatska parlamentarna Skupina prijateljstva i Veleposlanstvo RH u Kanadi održali su u Parlamentu Kanade prijem povodom 25 godina diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kanade. Prijemu su prisustvovali zastupnici i senatori, parlamentarni tajnici, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Kanade, bivši veleposlanici Kanade u Hrvatskoj i članovi hrvatske zajednice.

Prigodne govore održali su pomoćnica zamjenika ministrice vanjskih poslova Stefanie Beck, koja je od 2004. do 2006. bila prva žena kanadska veleposlanica u Hrvatskoj i koja se u svom govoru prisjetila svog iskustva iz rada u Hrvatskoj, naglasivši kako je u kratkom vremenu Hrvatska puno postigla, te posebno naglasila mogućnosti koje dvije države imaju u području gospodarske, obrazovne, znanstvene, kulturne, obrambene i sigurnosne  suradnje.

Bob Bratina, predsjednik parlamentarne Skupine prijateljstva je naglasio svoja iskustva u radu sa hrvatskom zajednicom u Kanadi, te važnost parlamentarne suradnje dviju država.

Veleposlanica Marica Matković u svom obraćanju naglasila je najvažnije događaje u bilateralnim odnosima dviju država, od uspostavljanja diplomatskih odnosa do ukidanja viza za hrvatske državljane, od ulaska RH u NATO, EU do CETA-e i suradnje u međunarodnim organizacijama do strateškog partnerstva kroz Sporazum o strateškom partnerstvu. Naglašeno je i ponovno intenziviranje međusobnih posjeta, te istaknuta prošlogodišnja službena posjeta predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića kanadskom Parlamentu, te nedavna posjeta potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić. Kao rezultat dobre parlamentarne suradnje veleposlanica Matković je istakla kako će Hrvatsko kanadska poslovna mreža iz Zagreba financirati tromjesečni boravak jednog studenta ili studentice na praksi u Parlamentu Kanade zahvaljujući Kanadsko - hrvatskoj Skupini prijateljstva, koja će organizirati program stažiranja. Posebno je istakla značaj i ulogu hrvatske zajednice u Kanadi koja broji preko 250 000 članova i koja neumorno radi i pomaže Hrvatskoj na svim područjima i kako su veze između Hrvatske i Kanade zahvaljujući hrvatskoj zajednici mnogo duže od 25 godina diplomatskih odnosa.

Za obilježavanje 25 godina diplomatskih odnosa između Reublike Hrvatske i Kanade, povjesničar hrvatskog podrijetla Frank Jankac napravio je izložbu fotografija o 25 godina bilateralnih odnosa između dviju država.