Ottawa, 09. lipnja 2017.

Predstavljanje Hrvatske povodom proslave Dana državnosti i 150. godišnjice kanadske konfederacije

Cjelodnevnim kulturnim i gospodarskim  programom 9. lipnja 2017. godine u Horticulture building u centru Ottawe, Veleposlanstvo RH u Kanadi i hrvatska zajednica iz Ottawe, te gospodarstvenici koji uvoze hrvatske proizvode u Kanadu predstavili su Hrvatsku kulturu, turizam i gospodarstvo i time proslavili Dan državnosti, 25-tu godišnjicu međunarodnog priznanja RH i 150-tu godišnjicu kanadske konfederacije. U okviru proslave organiziran je diplomatski prijem, a Hrvatski dan je posjetilo preko 3,500 posjetitelja.

Glavni gost programa događanja bio je poznati hrvatski tenor Ivo Gamulin Gianni, folklorno društvo iz Ottawe Croatoan, organizirana je izložba narodnih nošnji, instrumenata i ostalih tradicijskih predmeta te bogat dječji program. Povjesničar Frank Jankač Veleposlanstvu je ustupio svoju izložbu koja prikazuje povijest Hrvata u Kanadi. Posjetitelji su imali prilike upoznati i hrvatske proizvode dostupne u Kanadi; Startas tenisice, Frodo dječje cipelice, kišobrane hrvatske proizvodnje te prehrambene proizvode. Četiri kanadske turističke agencije prezentirale su aranžman za Hrvatsku. Air Transat je za prvu nagradu lutrije poklonio dvije povratne avio karte na svom direktnom letu Toronto Zagreb, a TZ Grada Zagreba dva noćenja. Tijekom cijelog dana prikazivali su se i promotivni turistički spotovi te glazba 2CELLOS.

Na događanju su se pripremali i prodavali hrvatski specijaliteti, a poseban gost bio je hrvatski kuhar Hrvoje Kroflin koji je 8. lipnja prezentirao Hrvatsku na večeri od pet sljedova jela iz svih regija Hrvatske za 70-ak ljudi u restoranu podružnici poznate kulinarske akademije Cordon Bleu.