Ottawa, 31. svibnja 2019.

Održan 6. Open Government Partnership Summit


Open Government Partnership Summit 2019 održan je u Ottawi od 29-31. svibnja 2019. godine. Summit je okupio je 79 zemalja članica i 20 lokalnih i regionalnih vlada Partnerstva za otvorenu vlast (OGP).

Sudjelovali su i sudionici iz lokalnih i regionalnih vlada, skupina civilnog društva i akademske zajednice, s ciljem razmjene znanja iskustava te pronalaženja novih rješenja za otvorenije i transparentnije vlade širom svijeta. Raspravljalo se je o rješenjima u borbi protiv rastućih prijetnji demokraciji, zlouporabi i nepovjerenju u društvene medije te modalitetima poticanja odgovornijih i otvorenijih vlada.

Partnerstvo za otvorenu vlast osnovano je 20. rujna 2011. godine, kada su osam vladajućih država (Brazil, Indonezija, Meksiko, Norveška, Filipini, Južna Afrika, Velika Britanija i Sjedinjene Države) odobrile Deklaraciju o otvorenoj vladi i objavile svoje akcijske planove. Od 2011. godine 79 zemalja sudionica OGP-a i 20 lokalnih vlada donijelo je više od 3.100 akcijskih planova u cilju otvorenije i odgovornije. Republika Hrvatska je članica OGP-a od 2014. godine, a na Summitu su sudjelovale predstavnice vladinog Ureda za udruge.

 Kanadski premijer Justin Trudeau otvorio je 6. OGP Summit pri čemu je pozdravio više od 2.000 ljudi iz cijelog svijeta, uključujući bivše šefove država, ministre, dužnosnike lokalnih vlasti i predstavnike civilnog društva. Joyce Murray, predsjednica Odbora za trezor Kanade i ministrica digitalne vlade, naglasila je kako je Kanada posvećena ubrzavanju otvorene vlade u zemlji i inozemstvu kao sredstvo za jačanje demokratske odgovornosti u doba digitalnih poremećaja. Otvorena vlada je u osnovi sredstvo za izgradnju povjerenja u institucije kroz otvoreni dijalog s informiranom javnošću, potičući široko sudjelovanje građana. U donošenju odluka i pružanju superiornih rezultata koji uključuju sve građane. Ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland na Summitu moderirala je panel vezan za medijske slobode na kojem se je raspravljalo o društvenim medijima te rastućem problemu plasiranja lažnih vijesti.

U okviru Summita održale su se i radionice na temu okoliša s posebnim naglaskom na upravljanje vodama u cilju razmjene iskustava vezanih uz pružanje usluga vodoopskrbe i sanitarije. Razgovaralo se i o zaštiti izvora lokalnih voda od frackinga u Meksiku, zagađenje rudama u Brazilu, nedostatka osnovne vode i sanitarija u Port Harcourtu, Nigeriji i borbe za suverenitet nad vodnim resursima u britanskoj Kolumbiji, Kanadi.