Vancouver, 21. svibnja 2019.

Održan 42. Hrvatsko - Kanadski folklorni festival Zapad

Od 17. do 19. svibnja u Vancouveru je održan 42. Hrvatsko - Kanadski folklorni festival Zapad. Domaćin festivala bio je Tamburaški orkestar „Kardinal Stepinac” iz Vancouvera a nastupali su folklorne skupine iz Vancouvera, Victorije, Calgaryja, Edmontona, Winnipega, Hamiltona (folklorna grupa s istočnog dijela Kanade) i San Jose iz SAD-a, s ukupno 380 izvođača.

Koncert je održan 18.05. u kazalištu Hard Rock Cafe, a na koncertu su bili gđa Trish Mandeivo i Steve Kim, općinski vijećnici Coquitlama, istočnog dijela Vancouvera koji su uz Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i financijski pomogli održavanje festivala.

Goste festivala, njih preko 2000 s izvođačima, pozdravili su predsjednik Hrvatsko - Kanadskog folklornog festivala Zapad gosp. Anthony Brnjas, domaćin festivala, predsjednik Tamburaškog orkestra „Kardinal Stepinac“ i član Savjeta VRH za Hrvate izvan RH gosp Zvonimir Aničić i veleposlanica Matković.

Tijekom koncerta izvođeni su plesovi i pjesma iz svih krajeva Hrvatske, a u nedjelju 19.05. održana je svečana sveta misa u župi Prečistog Srca Marijina u Vancouveru sa svim izvođačima festivala.

Hrvatska župa iz Vancouvera i Hrvatsko - Kanadski folklorni festival Zapad dobili su priznanje Povelju Republike Hrvatske koje je Predsjednica RH uručila predstavniku župe i predsjedniku Folklorne federacije tijekom državnog posjeta Kanadi u Calgary, za izniman doprinos u društvenom i duhovnom očuvanju hrvatske zajednice, odnosno za očuvanje kulturnog identiteta te prenošenje tradicionalnih kulturnih običaja na mlađe generacije.