Burlington, 11. svibnja 2018.

Dr. Vladimiru Bubrinu uručeno odlikovanje Red hrvatskog pletera

Na 16. gala večeri Kanadsko-hrvatske gospodarske komore u petak 11. svibnja 2018. u Burlingtonu uručeno je odlikovanje Red hrvatskog pletera dr. Vladimiru Bubrinu. Dr. Bubrina odlikovao je u svibnju 1999. godine dr. Franjo Tuđman Redom hrvatskog pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana. Dr. Bubrin je dugogodišnji aktivni član hrvatske zajednice u Torontu, diplomirao je i doktorirao na Sveučilištu Toronto slavenske jezike i književnost, uključujući i hrvatski. Tijekom 70-ih i 80-ih godina bio je ravnatelj Hrvatske škole u Torontu i učitelj hrvatskog jezika duže od petnaest godina. Dr. Bubrin kontinuirano prevodi sa hrvatskog na engleski i to posebno tekstove „zlatnog doba“ hrvatske književnosti - renesanse. Godine 2015. zajedno s prof. Vinkom Grubišićem preveo je Dike ter hvaljen¨ja, Hrvatska renesansna čitanka. Dr. Bubrin član je Društva hrvatskih književnika, Književnog kruga Split, Kanadsko hrvatske gospodarske komore, AMCA Toronto i drugih. Za svoj radi i aktivnosti primio je brojne nagrade.

Odlikovanje Red hrvatskog pletera iz nepoznatih razloga nikada nije uručeno dr. Bubrinu. Na zamolbu Veleposlanstva RH u Kanadi, Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je u studenom 2017. godine donijela Odluku o davanju suglasnosti za izdavanje duplikata za dodijeljeno odlikovanje i uručenje odlikovanja Republike Hrvatske.

Istovremeno Odlukom Predsjednice Republike Hrvatske veleposlanica Marica Matković je određena kao izaslanica u prigodi svečanog uručenja odlikovanja. Odlikovanje je uručeno na najposjećenijem i najbolje organiziranom godišnjem događaju hrvatske zajednice u Torontu. Na svečanoj 16. večeri Kanadsko-hrvatske gospodarske komore bilo je preko 600 gostiju iz gospodarskog, političkog i javnog života kanadske i hrvatske zajednice.