Victoria, 21. svibnja 2017.

40-ti Kanadsko hrvatski folklorni festival zapad

U Victoriji glavnom gradu Britanske Kolumbije 20. i 21. svibnja održan je 40-ti Kanadsko hrvatski folklorni festival zapadne Kanade, dok je u isto vrijeme u Oakvillu, Ontario održan 43. Kanadsko hrvatski folklorni festival istok.

U Victoriji su se okupile folklorne grupe iz mjesta domaćina, Vancouvera, Calgary, Edmontona, Winnipega i Sacramenta iz SAD-a. Nekoliko stotina djece, mladih i odraslih u narodnim nošnjama dva dana plesalo je i pjevalo hrvatske narodne pjesme iz svih krajeva Hrvatske. Festival se sastojao od koncerta, sv. mise i dvije svečane večere, a događaje je pratilo oko 900 ljudi. Ovaj folklorni festival potvrdio je još jednom kako hrvatska zajednica s velikom ljubavlju i uz puno požrtvovanosti čuva hrvatsku tradiciju i identitet. Sljedeće godine domaćin 41-og folklornog festivala bit će Winnipeg.

Za ovu prigodu iz Zagreba je došao vlč. dr. Tomislav Markić, ravnatelj Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu koji je predvodio svečanu sv. misu u katedrali sv. Andrije u Victoriji, a na svečanoj večeri u nedjelju prisutnima su se obratili dr. Markić, zastupnica u federalnom Parlamentu i predsjednica stranke Zelenih Kanade Elisabeth May, gradonačelnik Sydney-a Steve Price, gradonačelnik Saanich-a Richard Atwell i veleposlanica Matković.